De kracht van contentplanning

“O ja, we moeten ook nog even iets op de social media zetten.” 

Overkomt het jou ook, net als zoveel andere ondernemersMeestal net einde dag. Als het meezit. Anders aan het eind van de week. Of de maand. 

En dan is het stapje klein: “Vandaag maar laten schieten? De inspiratie is er toch even niet.” In je achterhoofd weet je natuurlijk hoe het komt. Drukdruk, als altijd. Maar vooral: “Waar moeten we nu weer over posten?” of “Waar blijven de afbeeldingen en teksten voor die actie eigenlijk, van de leverancier? Die hebben we NU nodig, ik moet ook overal zelf achteraan.” 

Wil je hoofdpijn voorkomen én grote stappen zetten in je social marketing? Dan is contentplanning een aanrader. 

Wat is het eigenlijk? 

Simpel gezegdcontentplanning is niets anders dan een kalender. Wat wil je op social media plaatsen, en wanneer? Daar is software voor, maar die is vaak wel prijzig. Het gaat meestal prima met goedkopere tools. Of gratis zelfs, zoals Trello. 

Ben je een beetje thuis in Excel of Google Sheets? Dat werkt ook goed. Er zijn speciale templates beschikbaar voor contentplanning. Het is trouwens echt geen rocket science. Technisch gezien dan. Je krijgt kolommen en rijen. En vult vakjes in, klaar! 

Met dat invullen kun je zo ver gaan als je wilDe eenvoudige manier is met plaatsingsdata op de ene as, en je social kanalen op de andere. In de vakken zet je wát je wilt publiceren en het type content: tekst, video, afbeelding of audio. Wil je het uitgebreider? Voeg dan kolommen toe. Voor welke doelgroep het is, welke KPI’s je eraan wilt hangen etc. En praktische dingen, zoals wie er verantwoordelijk is voor het publiceren en wie het verwerken van de reacties oppakt. Vaak kunnen meer medewerkers berichten plaatsen. Of in ieder geval de contentplanning bijhouden. Ieder op een eigen scherm. Dan is het handig om deze online te kunnen delen.  Als de opzet eenmaal klaar is, kun je gaan vullen. Een aardige klus. Het helpt als er al een marketingkalender isDe acties, events en andere bijzonderheden kun je vast verwerken. 

En de voordelen? 

Het plaatsen van berichten is niet meer afhankelijk van de waan van de dag. En je krijgt overzicht en structuur. Zeker al er meer mensen mee bezig zijn en je verschillende kanalen gebruikt. Niet op het laatste moment ‘iets leuks’ moeten bedenken, of nog achter je input aan zitten. Met een contentplanning is ook meer mogelijk. Bijvoorbeeld een grote actie in verschillende stappen ‘laden’ over een bepaalde periode. Of eerdere berichten evalueren. 

Een goede planning geeft rust en helpt om de focus te houden. Op interessante content. Op je doelgroepen. Op de doelen die je per kanaal wilt behalen. Op de beste tijdstippen om te posten. Ja, je moet er echt voor gaan zittenHet maken en bijhouden van een contentplanning vraagt wel iets van je. Maar je wint veel meer. Denk aan de tijd en (vaak negatieve) energie die het nu kost. En aan de betere resultaten die je social media opleveren. 

Overtuigd? 

Ons advies: wacht dan niet te lang. Wil je nog iets anders weten over contentplanning? Laat het ons dan even weten. We hebben nog een praktische BuroContentTip voor je, als afsluiter. Ondanks de voordelen van vooraf plannen, kun je het daarna niet volledig loslaten. De kracht van social media zit in dynamiek en actualiteit. Dus blijf wel scherp en zorg dat je flexibiliteit houdt in de content.