Zelf je e-mailmarketing doen?

E-mail marketing, dat is toch gewoon hetzelfde als nieuwsbrieven versturen? Nou nee. Andersom klopt het wel, maar het begrip is veel breder. Of kan dat in ieder geval zijn, want eigenlijk zal elke organisatie het anders invullen.

Je kunt inderdaad een nieuwsbrief naar je doelgroep sturen. Elke maand, week, dag ... wat je maar wilt. Maar er zijn genoeg bedrijven die ook mails gebruiken tijdens de klantreis. Bijvoorbeeld om te informeren, of aan te zetten tot verdere actie. En een klanttevredenheidsonderzoek is eveneens een vorm van e-mailmarketing. Of de nieuwe aanbieding, die je stuurt naar iedereen die eerder al eens een vergelijkbaar product heeft besteld.

Je kunt mails ook geautomatiseerd uitsturen. Vaak met een uitgekiende timing, inhoud en geadresseerde. Dat valt onder marketing automation, waarover we al een blog hebben geschreven.

Onze tips

Het zal je niet verbazen: er valt bijna oneindig veel te zeggen over hoe je een goede e-mail of mailing kunt opzetten.

Maar juist omdat e-mail marketing relatief goedkoop en laagdrempelig is, kom je al een heel eind als je een aantal basisregels volgt.

Doel

Het is belangrijk om vooraf te bedenken wat je precies wilt bereiken met elke mail die je gaat versturen. Dat kan van alles zijn, zoals:

  • je bestaande klanten informeren
  • leads en prospects verder de funnel in helpen
  • orderbevestiging
  • werken aan de naamsbekendheid
  • directe verkoop/conversie
  • bedanken voor een aanmelding
  • etc.

 

Inbox

Wat je vooral wilt met je mail, is dat-ie aankomt. En dan natuurlijk niet in de Spambox! Vergeet daarom voor even je gewone mailprogramma. Zeker wanneer je uitstuurt naar hele lijsten met adressen. Voor grotere aantallen mail is het echt verstandig om software te gebruiken die daarvoor geschikt is.

Probeer geen info-adres te gebruiken als afzender. Dan is de kans namelijk groot dat je mail als ‘zakelijk’ wordt gezien en het labeltje ‘spam’ krijgt. Dat laatste gebeurt ook al snel als je woorden als ‘gratis’ in het onderwerp van de mail zet.

Openen

Over het onderwerp gesproken. Besteed daar genoeg aandacht aan. Het is dé manier om meteen op te vallen, en ook te zorgen dat de ontvanger de mail gaat openen en lezen. Een emoji mag er af en toe best eens tussen, om de aandacht te trekken. Maar doe dat heel beperkt.

Opmaak

Dit is een beetje afhankelijk van het soort mail. Bij een nieuwsbrief snapt de geadresseerde heus wel dat die naar een grote groep gaat. Bovendien zijn er vaak verschillende items. Dan is het voor het overzicht wel lekker om het in blokken te presenteren. Bijvoorbeeld met telkens een foto en wat tekst. De linkjes hebben in dat geval vaak een afwijkend gekleurde button, om op te vallen.

Maar dat ligt anders wanneer je iemand het gevoel wilt geven een 1 op 1-mail te ontvangen. Hoe persoonlijker de boodschap wordt ervaren, hoe beter het resultaat. Probeer dan vooral namen van personen te gebruiken, in plaats van de bedrijfsnaam. Zorg verder dat het onderwerp met een kleine letter begint. En werk met linkjes in de tekst, niet met buttons.

Inhoud

Hierbij is het doel van je mail enorm bepalend. Een paar voorbeelden:

  • Wil je dat een video in je mail zoveel mogelijk wordt bekeken? Gebruik dan bij voorkeur een hele korte, teasende tekst.
  • Maar als je voor aanmeldingen gaat, kan het juist beter zijn om interesse te wekken door de lezer wat uitgebreider te informeren.
  • Om aan het vertrouwen te werken, is een mail met storytelling weer heel geschikt.

Het kan zijn dat je de lezer heel graag wilt aanzetten tot actie, terwijl je mail flinke lappen tekst bevat. Dan is het prima om de belangrijkste link een paar keer in te verwerken. Die naar je salespage bijvoorbeeld.

Meer weten over e-mailmarketing?

Met deze basis kun je op pad. Maar misschien wil je straks nóg een stap verder met je mails. Dan horen we graag of we je daarbij kunnen ondersteunen. Neem contact op!